Orientering: Beboer info omkring etablering af grundvandssænkning (Capella)

Offentliggjort den 22. november 2024 kl. 08.00

Foreningen har modtaget henvendelse fra Capella-byggeriet omkring accept, af etableringen af grundvandssænkning i forbindelse med byggeriet.

Denne har foreningen givet. 

Foreningen er opmærksom på, at det er et større område, der bliver inddraget af boulevarden, samt rørføringer i en større del af området, men der er ikke mange andre alternativer.  Dette minder om , da Sirius-byggeriet blev udført.

Tidsplanen er, at arbejdet forventes at blive igangsat d. 25/11-24 og endelig nedtaget / retableret i juni måned 2026. 

Foreningen har som primære mål at minimere perioden, hvor byggeriet står på, så området kan blive færdigt, så længe det foregår på en måde, der giver de mindst mulige gener for områdets beboere.

Foreningen har modtaget nedenstående oversigt fra bygherre over rørføring og placering af anlæg til filtrering og boringer samt en forklaring på, hvorfor en grundvandssænkning er nødvendig.


Grundvandssænkning – hvorfor / princip (se skitse herunder)

Ved en placering så tæt på havnen, følger grundvandet vandstanden i denne, dvs. normalt kote 0,0m +/- flod/ebbe mv.

Det fremtidige terræn er ca. kote +2,70m og for at etablerer kælder under bygningen og P-kælder iht. lokalplanen er det nødvendigt at udgrave til under grundvandsniveauet.

For ikke at risikerer ”bundbrud” i byggegruben som følge af opstrømmende vand, er det nødvendigt midlertidigt at sænke grundvandet indtil kælderen er etableret og sikret mod den opdrift som denne neddykkede konstruktion påvirkes af (sikres ved kombination af de betonpæle der rammes og egenvægten af konstruktionen)

Myndighederne er med god grund meget påpasselige med hvad de lov til, når det handler om grundvandet og stiller derfor en række krav, som vi er forpligtet til at overholde samt løbende at dokumenterer. Kravene er overordnet:

  1. Omfang og perioden skal minimeres mest muligt
  2. Krav om reinfiltration af det oppumpede vand for;
    1. at sikre balance og således hindre at der sker vandret strømning/transport af forurening (teoretisk forurenet ”partikel” flytter sig ikke vandret)
    2. at minimerer udbredelsen af afsænkningen udenfor byggegruben (monitoreres og indberettes løbende)
  3. Som en følge af, at grundvandet i området er forurenet, kræves det oppumpede vand renset inden det reinfiltreres (renheden dokumenteret ved ugentlige vandprøver)
  4. Som udgangspunkt søges al oppumpet vand reinfiltreret. Idet det er svære at ”trykke” vandet ned i kalken end det er at pumpe det op, etableres ca. dobbelt så mange reinfiltrationsboringer som pumpeboringer (iht. erfaring fra tidligere sager)

Minimering af tiden

Ud over kravet fra myndighederne om at minimerer tiden for grundvandssænkningen kan I være helt sikre på, at vi – dvs. både PensionDanmark og Totalentreprenøren Nordstern gør alt hvad vi kan for at minimerer dette mest muligt af den simple årsag, at der er væsentligt udgifter forbundet driften af grundvandssænkningen.