Nyhedsbrev februar 2024

Offentliggjort den 1. februar 2024 kl. 08.00

Kære Medlemmer, 

Velkommen til vores februar 2024 nyhedsbrev, hvor vi ser tilbage på et endnu et travlt halvår i 2023. I denne udgave samler vi op på de vigtigste begivenheder, milepæle og aktiviteter, der har præget vores forening de sidste seks måneder. Bestyrelsen vil også forsøge at give indblik i et par af de projekter, der ligger forude. 

 

HOFOR 

I den igangværende sag mellem GAS og Hofor, fortsætter GAS med at investere tid i at få gennemgået de tekniske installationer. Dette sker for at sikre, at de lever op til Hofors standarder i forbindelse med etableringen som er et krav fra HOFOR. En central udfordring har været HOFOR tilgang til anlæggets alder; anlægget er omkring 8-10 år gammelt, hvilket betyder, at det ikke er i samme stand som ved nyetablering. Derudover er der en opfattelse af, at HOFOR arbejder langsommere end forventet. 

For at skabe fremskridt har GAS valgt at fokusere på den nordlige del af anlægget, som ligger nord for vigen. Målet er at afslutte de tekniske gennemgange.

 

Momssagen 

Momssagen fortsætter desværre med at optage væsentlig tid for bestyrelsen, da den endnu ikke er afsluttet. Sagen, som involverer komplekse beslutningskæder mellem Skat og Gældsstyrelsen, har ført til, at Gældsstyrelsen igangsatte en fogedforretning mod foreningen. Dette skete på baggrund af et oprindeligt krav om renter på ca. 12 millioner kroner. Efter en grundig gennemgang af perioden 2018-2022, blev dette krav dog frafaldet af Skat og nedskrevet til omkring 1 million kroner, inklusive renter på ca. 600.000 kroner. 

Foreningen har været nødt til at betale det skyldige beløb for at sikre en efterfølgende refusion, da kravet er blevet frafaldet. Det er fortsat forventningen, at dette beløb vil blive dækket af foreningens administrators forsikringsselskab, som tidligere meddelt. Denne udvikling i sagen understreger de fortsatte udfordringer og kompleksiteter i forbindelse med momssagen. 

 

Enghave Brygge stibro placering 

Foreningen har fastholdt en stærk holdning om, at den planlagte stibro skal placeres ved Sirius. Denne beslutning blev truffet for mange år siden, og området er efterfølgende blevet udviklet i overensstemmelse med denne beslutning. En placering af stibroen her er central for vores område og tilbyder derfor de bedste muligheder, uanset om man skal til en kommende metrostation eller andre steder på Sjællandssiden. Det er vigtigt for foreningen, at trafikken kan bevæge sig hurtigt ud af området uden at krydse stier med bløde trafikanter som fodgængere og cyklister. 

Bestyrelsen har investeret betydelig tid i at kommunikere dette synspunkt til relevante myndigheder og politikere. Formålet har været at sikre, at foreningens argumenter er velkendte og overvejede. Bestyrelsen ser frem til at blive inddraget i de drøftelser og arbejder, som kan sikre, at landingen bliver etableret sikkert til områdets bedste. 

 

Forslag om ny sti til Amager Fælled. 
 GAS har taget initiativ til et forslag om en ny sti ind på Amager Fælled. Formålet med denne sti er at skabe en passage fra Hilmar Baunsgaards Boulevard direkte ind til stisystemet på fælleden. Dette vil gøre det muligt for trafikanter at undgå at krydse Artillerivej uden for en lysregulering, hvilket forbedrer sikkerheden betydeligt. 

Forslaget blev præsenteret for det lokale udvalg. Desværre afviste udvalgets arbejdsgruppe ideen. De argumenterede for, at der allerede findes tilstrækkelige veje ind på fælleden og udtrykte en præference for at bevare området uden ændringer, i tråd med Amagerfælleds Venners ønsker. 

Til trods for denne indledende modstand, fortsætter foreningen med at søge støtte for forslaget i håbet om at kunne realisere det. Dette arbejde er et led i foreningens bestræbelser på at forbedre adgangen og sikkerheden for områdets brugere. 

 

Elbil lade stander ved 365 (Drechselsgade) 

GAS har, i samarbejde med Havnestad i Nord, indgået en aftale om opsætning af gade ladestandere til elbiler. Disse ladestandere, som vil blive drevet af Clever, vil blive placeret på parkeringspladserne bag den nye 365 på Drechslersgade. 

Projektet involverer delte parkeringspladser, hvilket gjorde det nødvendigt at opnå enighed blandt alle parter.  

 

Alle nødvendige tilladelser til opsætningen er nu modtaget, og bestillingen af forsyningen er sat i gang. 

Det bemærkes, at dette tiltag ikke medfører nogen økonomisk udgift for GAS.  

Opsætningen af ladestanderne vil sikre, at der også er muligheder for opladning af elbiler i vores område, hvilket er et skridt frem mod en mere bæredygtig og miljøvenlig infrastruktur. 

 

Jordtransporter 

I maj måned begyndte en øgede tung jordtransport i vores område, Denne transport, der hovedsageligt var rettet mod et nyt jordepot ved Lynetteholmen, førte til en markant stigning i gennemkørsel gennem området. Området så ind i et omfang der hed 55.000 lastbiler over en årrække. 

Resultatet heraf var en tydelig forøgelse af støj, støv, trafikfarlige situationer og et usædvanligt slid på vejene. 

Bestyrelsen undersøgte hos relevante myndigheder og har efterfølgende haft en intens og vedvarende dialog med By & Havn, Teknik- og Miljøforvaltningen, Økonomiforvaltningen, politiet og andre relevante myndigheder.  

 

Disse bestræbelser har resulteret i, at transporterne nu er blevet stoppet. omend midlertidigt.  Bestyrelsens primære argument i denne sag har været baseret på lovgivningen omkring Lynetteholmen, samt at transporterne ikke har været indeholdt i miljøgodkendelsen af projektet.

Lov om Lynetteholmen har Københavns Kommune beføjelse til at forbyde brugen af udpegede vejstrækninger til jordtransport på bestemte tidspunkter af døgnet og til at bestemme specifikke ruter inden for kommunen til jordtransport, også på udvalgte tidspunkter.  

Selv om transporterne for nuværende er stoppet, arbejder bestyrelsen fortsat for at sidde ikke bliver genoptaget gennem vores område uden en klar aftale om mængde og volume. 

 

Færdiggørelse af afløbsprojekt (Artillerivej) 

Foreningen har afsluttet anlæggelsen af afløbsprojektet på den østlige side af Artillerivej. Projektet er en del af etableringen af terrasserne, som nu er færdige. Der er etableret et overløbsbassin og en forbindelse under vejen til det eksisterende system for spildevand og regnvand. Dette forbedrer områdets sikkerhed i forhold til store regnskyl og andre naturårsager. 

 

 

Kommende aktiviteter 

Opstart på sidste byggefelt (Capella) 

Foreningen forventer, at byggeprojektet Capella, det sidste byggefelt ved Islands Brygge, snart går i gang. Dette betyder, at der vil blive etableret en byggeplads på den sidste del af Hilmar Baunsgaard Boulevard. 

Bestyrelsen er bevidste om, at dette vil medføre visse gener i området. Derfor har vi en løbende dialog med Pension Danmark, som er ansvarlig for byggeriet, for at sikre, at arbejdet udføres under de bedst mulige og sikreste trafikforhold. Vores mål er at minimere eventuelle gener for beboerne og sikre, at alle sikkerhedsforanstaltninger er på plads. 

Bestyrelsen forstår, at dette kan påvirke dagligdagen for mange af jer, og vi arbejder hårdt på at sikre, at eventuelle ulemper holdes på et minimum. 

 

Sauna & Havgus tilbud 

Bestyrelsen har modtaget en del henvendelser om at etablere en sauna klub i vores område. Dette sker som respons på interesse fra en del af medlemmerne, samt på grund af de saunaevents, der til tider har været afholdt i vores område. Bestyrelsen er i gang med at undersøge mulighederne og forholdene for at sikre, at klubben opfylder vores medlemmers behov og passer ind i GAS-områdets karakter. Mere information følger snart. 

For god ordens skyld kan det oplyses, at dette ikke vil have økonomisk påvirkning for foreningen. 

Rundholtsvej - færdiggørelse
Bestyrelsen har stadig en god dialog med Københavns kommune omkring en færdiggørelse af Rundholtsvej. Derfor ventes en afklaring i løbet af første halvår af 2024.